Recept / Permalink / 7
Nejmen, ytterligare ett recept. We so generous. 

När kylskskåpet och frysen ekar tomt får man vara lite extra kreativ. Här kommer två recept som jag fick freestyla ihop igår, ett på hamburgerbröd och ett på vegetariska kikärtsburgare. Smakade riktigt bra, to be honest.
 
 
 
BRÖD, 12 st
  • 7dl  vetemjöl
  • 4dl grovt dinkelmjöl
  • 50 g  jäst
  • 25 g  smör
  • 3dl  mjölk
  • 2dl vatten
  • tsk  salt
  • 1 msk Sjöfallets Honung 
Gör såhär:
  1. Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken/vattnet och värm till 37 grader. 
  2. Häll i vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig, dra i saltet och tillsätt dinkelmjölet och nästan allt vetemjöl. Lek med degen ett tag, kanske 10 min.
  3. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk. 
  4. Häll ut degen på lite mjöl och knåda den lite lätt. Dela den i 12 bitar och rulla till bollar som du sedan plattar ut på en bakpappersklädd plåt.
  5. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter samtidigt som du sätter ugenen på 225 grader
  6. Vispa antingen upp ägg och pensla på, eller gör som jag och pensla på lite vatten och strö på lite mjöl.
  7. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bröden har fått fin färg. 


KIKÄRTSBURGARE, 4st
  • 380g kikärtor
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk basilika
  • 3st vitlöksklyftor
  • 1/2 rödlök
  • Salt, peppar & cayenne
  • 1 msk olivolja
  • 0,5-1dl ströbröd
  • 1 msk olivolja till stekning
  • (+ ev. 1st ägg så att de håller ihop bättre, dock hade inte vi det hemma men det gick bra ändå)
Gör såhär:
  1. Mixa ihop alla ingredienser förutom rödlöken.
  2. Hacka rödlöken fint och blanda i.
  3. Smaksätt med salt, peppar och cayenne.
  4. Blanda ihop olivoljan med ströbrödet.
  5. Ta upp en rejäl klick av kikärtssmeten, lägg i den bland ströbrödet och forma och platta till smeten till en burgare. Det kommer vara jäkligt kletigt och lite småträligt, men om du ser till att få ströbröd på hela burgaren så blir det lättare och den kommer även hålla ihop bättre.
  6. Värm upp en stekpanna rejält och tillsätt olja, sänk sedan värmen och stek burgarna ca 5 min/sida tills de har fått en fin färg. Var försiktig när du vänder dem så att de inte faller isär, se till att få under hela stekspaden under burgaren.
 
Bon appetit!  :)


#1 - - Matilda Berlin:

Men jösses vad gott det såg ut! Har aldrig testat kikärtsburgare förut, men det såg ju riktigt, riktigt gott ut - så nu är det kanske dags att testa =)

Svar: Det är verkligen jättegott, tycker absolut att du ska testa - du kommer inte bli besviken! :)
Elin & Loe

#2 - - Matilda Berlin:

Men jösses vad gott det såg ut! Har aldrig testat kikärtsburgare förut, men det såg ju riktigt, riktigt gott ut - så nu är det kanske dags att testa =)

#3 - - iza svenningsson:

Gott! :-)

Svar: Verkligen! :)
Elin & Loe

#4 - - Eva:

Hos oss är kikärtsburgare favoriten när dottern som är vegetarian är hemma och hälsar på. Mycket godare än hemmagjorda hamburgare enligt köttmaffian hos oss😊

#5 - - MammaMoss:

Det där låter väldigt gott! Ska provas! Och med Sjöfallets honung måste bröden ha blivit extra goda😉.

Svar: Gör't! :) Honungen gjorde hela brödet! :D
Elin & Loe

#6 - - lthjrtatguidadig.blogg.se:

Åh! Nice med hemgjorda vegoburgare! Detta recept ska jag testa! Tack för mattipset! ☺

Svar: Kul att du blev nyfiken på att testa, hoppas att det smakar! ;D
Elin & Loe

#7 - - Anonym:

Så goda burgarna blev!! Tack för detta tips! ☺️

Svar: Vad kul att du tycker det! Det var så lite så 😊
Elin & Loe

Till top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...