Alla inlägg / Permalink / 0
 
Hallojs bloggen!
 
Nu är det dags igen. En vecka sedan sist, mycket hinner hända på sju ynkliga dagar men ändå liksom inte. Lite roliga grejer då, vi har hittat vår första "riktiga" lägga här på Bali vilket som vi, ju, är värsta nöjda med. Vi flyttar till Canggu på onsdag å dä känns toppen å allt sånt. Nu är tanken att vi ska bo där i några månader om allt funkis som vi vill, dvs att läggan är schysst, vi gillar läget, bra hyresvärd å sånna vuxengrejer. Av en slump så ligger lägenheten mitt emot flera gym och Crossfit boxar vilket som passar oss två nördar alldeles ypperligt! Just det, lägenheten är en etta med kök å sen har den typ ett loft så det är väl kanske en etta med två våningar? Okej, om Canggu då - det är ett område som ligger ca 5 km från Seminyak där vi bor nu. Det är värsta långa stranden på södra delen av ön, så jag tror att själva strandremsan börjar strax innan Kuta som är det mest turistiga stället på ön och sen kommer Seminyak ca 5 km efter Kuta. Samma strand liksom men längre bort. Efter Seminyak så kommer Canggu och Echo beach vilket som blir ca 10 km från Kuta. Obs ej fakta, det kan hända att jag ljuger lite när jag skriver det där men tror typ det stämmer. Jag skulle påstå att ju längre en kommer från Kuta desto lugnare blir det. Så med andra ord så är Seminyak, där vi bor nu, ett lugnare område. Än Kuta alltså. Mycket barnfamiljer och par som hänger här, inte så mycket fest och crazyheter som Kuta. Canggu är alltså ännu lugnare, det är många som åker dit på Yoga retreats å är mindfulla å sånt viktigt. Vilket som vi tycker är värsta bra. Hur som, ska inte tjata mer om det där nu. MEN kul va med allt det där?!? Ja!
 
Vi fortsätter med att råplugga dag in och dag ut, särskilt Elin som ska skriva tenta på konsulatet nästa vecka. Jag själv har precis skrivit klart min hemtenta, drar mig lite för att korrekturläsa de åtta sidor som jag skrivit, säkert en av anledningarna till varför jag tyckte att det var läge för ett blogginlägg nu..Min kurs har varit värsta intressant, den har haft ett stort fokus på genus och genusteori vilket som har varit väldigt nyttigt för mig. Det är spännande att analysera sig själv och reflektera över hur man bidrar till bibehålla samhällets nuvarande genusordning normer å sånt, jag ser mig själv ändå som en person som är kritisk och väl medveten om genus, könsroller etc. mycket pga att jag bryter mot dagens genusordning genom att leva tillsammans med en annan kvinna och även för att jag är just en kvinna. Vi (kvinnor) tvingas liksom in i att bygga upp en medvetenhet inom ämnet.
 
Att leva i ett samkönat förhållande och/ eller att vara kvinna har konsekvenser pga genusordningen, normer och könsroller. T.ex. att inte värderas lika högt som män vilket som visar sig genom bla lönestatistik, att få blickar och kommentarer för att jag älskar en annan person som också råkar vara en kvinna. För att personen som kommenterar vår kärlek känner att oj, såhär ska det inte vara - det bryter mot normen och den traditionella genusordningen. Samhället, vilken grej hörrni, med oskrivna regler å sånt som vi fortsätter att hålla i schakt. Kanske inte genom att kommentera andra männsikor men genom att bara ha vissa förväntningar. Skulle du titta snett på din manliga kollega om denne kom ikädd en klänning på din arbetsplats? Många skulle göra det, eller kanske inte säga något högt, eller titta just snett men säkert tänka "oj, han har en klänning på sig" inte på ett "dumt" eller aggresivt sätt utan bara överhuvudtaget. Öh, då bidrar du faktiskt till att bibehålla den genusordning som vi har idag. Så knasigt att det är så enkelt fast svårt. Hur ofta jag själv gör fel i mig själv liksom, utan att någon annan blandas in just då men min mentalitet blir liksom trängd och det blir ett typ av tunnelseende för att dessa tankar har blivit rutin, vi är uppvuxna med dem och det är skitsvårt att träna bort. 
 
Nä ni, det där blev värsta luddiga och långa texten om genusordning å sånt vilket som ju inte var meningen men ändå VIKTIGT så det får stå kvar. Internet och Google är dina bästa polare om du vill läsa mer om genus och genusordning. Hur som, till något mindre tänkigt och bara glatt. Jahopp idag då. Vi har minst fyra timmar plugg framför oss. Sedan väntar lunch och i eftermiddag så ska vi springa ett välgörenhetslopp då vi skänker pengar till forsking inom fältet för mental hälsa vilket som ju känns väldigt passande. Vi kommer skriva mer om det så smånigom. Imorse när vi hängde på stranden under soluppgången så fick vi en kompis. På stranden så är det fullt av herrelösa (obs kolla värsta ordet, skulle likagärna kunna vara frulösa) hundar och vi stötte på en som, alltså inte för att låta självgod, men nog blev lite kär i oss. Den förföljde oss till vårt hotell och det gjorde ont i hjärtat att lämna henne (vilket som var en utmaning då hon fortsatte att förfölja oss) så vi gick och köpte mat till henne och gick med raska steg hem när vi hade serverat maten för att hon inte skulle upptäcka att vi lämnade henne. Okej, det var dagen. Just det en nyhet, jag tyckte att mina näsborrar inte räckte till så jag gjorde ett till hål i näsan häromdagen. Skojsigt!
 
Nä nu är det dags att runda av innan det här ballar ur. Trevlig lördag! 
 
/Loe
Till top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...