Alla inlägg / Permalink / 2
Bali 2014
HEJ BÄSTA GÄNGET!
 
Nu är vi här igen, vi vet att vi fortfarande är ganska dåliga på det men försöker sakta men säkert bättra oss. Just nu har vi dock fullt upp, ja vi vet att vi nästan alltid säger så men på riktigt hörni, vi har faktiskt det..I måndags så började våra univeristetsstudier, samtidigt som dessa är igång så pluggar Loe företagsekonomi så nu är det liksom 150% plugg plus att vi måste börja flytta ut från vår lägga. Men skit i det lite, nu är vi här - TJOHO!
 
Idag så är det 8 korta, fjuttiga och sketna dagar kvar tills vi flyttar till Bali. Alltså. Hur tokigt? Jätte!!! Förväntningarna är skyhöga och trots att stress och hets med plugg och allt som hör till så är det som att vi svävar runt på små rosa moln. Vi tänkte dela med oss än lite mer om våra förväntningar och hur den här resan blir möjlig. 
 
Så, som ni nog har förstått vid det här läget så studerar vi nu vid två olika universitet, Elin vid Mittuniversitetet och Loe vid Umeå universitet. Grejen här är, som vi har nämnt tidigare, att vi pluggar på distans. I vårt fall så innebär det att vi inte har några fysiska träffar, Loe kan skriva sina tentor på stranden om hon vill det, Elin måste dock infinna sig på Svenska ambassaden eller ett svenskt konsulat. Det kommer troligtvis i vilket fall inte vara några konstigheter att ordna när det blir dags eftersom det finns just ett konsulat på Bali.
 
När man pluggar på distans så har man precis som alla andra studenter rätt till studiemedel, vilket som är key här för att vi ska kunna genomföra vår plan. Under början av året så köpte vi en lägenhet som vi renoverade = ganska törrt på banken nu. Så, då tänkte vi såhär - om vi inte tar ut någon semester i år så får vi den istället utbetald (vilket som gör att det blir betydligt mindre törrt på banken), genom CSN så får vi ca 10 000 kr/månaden vilket som funkar ganska bra att leva på om man är ekonomisk osv. Alltsååååå, genom att få semester i cash money så har vi samtliga flygbiljetter betalade plus att dessa pengar räcker till att sätta in på sparkontot som en liten säkerhet. På Bali är det snuskigt billigt att leva, vi kommer att bo sammanlagt för 3 500 kr/månaden där AC, WiFi, ja alla bekvämligheter är inkluderade dvs 1 750 kr/person. En måltid på Bali kostar cirkus 15-25 kr (givetvis beroende på var man äter) vilket som per månad kommer kosta oss mellan 2 500 - 3 000 kr per person. Efter boendekostnader och mat så har vi alltså kvar någonstans run 5 500 kr av studiemedlet till nöjen VARJE MÅNAD. Det känns liksom som en helt okej budget, både säkert och kul. Faktiskt.
 
Om man får fram en budget som denna och inte har något som binder en till Sverige så tycker, åtminstone vi, att det vore dumt att stanna kvar här när man kan resa och upptäcka världen under tiden man studerar. Givetvis så krävs det mycket självdisciplin och struktur, i dagsläget så är det dock inte något som oroar oss. Vi vet båda någorlunda vad som kommer att krävas av oss och sedan så får vi se vad det är för förutsättningar som gäller när vi väl kommer fram till Bali (internetuppkoppling osv). Just det, en till förutsättning för att vi skulle ha möjligheten att göra detta var att kunna hyra ut vår nyshoppade lägenhet i andrahand vilket som vi lyckades med bara på några timmar, det innebär att vi inte har några utgifter här i Svedala.
 
ALLTSÅ blir så pirriga nu när vi skriver om detta, tjohohohoohohoooooo! Planen när vi väl kommer fram nästa vecka är att leva cirkus 1-2 veckor av semesterlife, inte helt utan plugg men bara lite mer relaxat liksom, ja ni förstår. Om vi får in bra rutiner med plugg därefter så räknar vi med att ha 3-4 heldagar av studier och ha resterande dagar av veckan till för upptäckfärder och nöjen. Det är åtminstone vad vi kommer att sträva efter, sedan så behöver vi vara flexibla då olika kurser givetvis kan innebära olika typer av tid och ansträngning. 
 
Okej, om det är någon som blir sugen på att åka iväg under samma omständigheter som vi (alltså...vem vill inte det?!) så tänkte vi bara ge några tips. Såhär, se till att när du söker dina kurser eller program att det inte är några fysiska träffar, annars hamnar du i skiten. Kolla upp vad som gäller vid tentor, kan du skriva dem utomlands, behöver du befinna dig i Sverige eller kanske till och med på ditt uni? Sök studiemedel och gör en budget, är det realistiskt att åka till det landet som du vill? Hur ser ekonomin ut där, om det är dyrare än i Sverige så kanske du bör tänka till en extra gång. Kolla också upp vad som gäller med visum, vaccin och försäkring. Tänk också på att det kan vara tidsskillnad mellan ditt resemål och Sverige, seminarium och tentor kan vara tidsbestämda vilket som innebär att de kan vara planerade i vad som är mitt i natten för dig. 
 
Se nu till att äta mycket lördagsgodis, kramis!
 
 
#1 - - Tomas:

Ha det nu så himla superbra ni bara kan!

#2 - - Birgitta Kåhre:

Lycka till och ha det bra. Tänk på oss här hemma ibland.

Till top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...