Alla inlägg, Resetips / bali,, bo och studera på distans utomlands,, bo på bali, distanskurser, distansstudier, flytta utomlands, leva utomlands, långtidsboende, plugga utomlands, tips studera på distans, tips studera på distans utomlands, visum / Permalink / 4

Nedräkningswidgeten på min mobil visar just nu 04 dagar, 14 timmar, 21 minuter. FATTA! FYRA DAGAR!!

 
Trots att jag veheeerkligen skulle behöva packa, städa, plugga, fixa osv. så är jag supersugen på att skriva ett inlägg med en massa tips på hur vi har gjort för att förbereda oss inför denna resa, så så får det bli.
 
Så, vi börjar med en sammanfattning av det geniala med vår resa:
 • Pluggar du vid ett svenskt universitet är du högst troligtvis berättigad till studielån/bidrag från CSN
 • Kurser och program på distans utan sammankomst via svenska universitet innebär att du kan befinna dig precis vart du vill (där det finns möjlighet att studera såklart, så en expedition till Antarktis kanske inte skulle funka så bra)
 • CSN + distansstudier = möjlighet att leva på t.ex. Bali och samtidigt få in ca 10 000kr/månaden. Vilket i sin tur betyder att man inte måste jobba ihjäl sig och spara pengar i tiotals månader i förväg för att kunna resa och vara borta i några månader.

  BRA VA?!
 I Schweiz 2015
 
 1. Spara pengar

  Trots att vi ju i princip enbart kommer leva på CSN när vi är iväg, så har vi ju under några månader varit tvugna att spara ihop lite cash för att ha råd med t.ex. flygbiljetter, försäkringar osv. Mitt hetaste tips när det gäller att spara pengar är att sätta in dem någonstans där det är lite klurigt att få tag på dem. Vi båda sätter t.ex. över våra sparpengar till Avanza.  Där kan man antingen investera i aktier eller fonder (som kan vara lite risky, så obs på egen risk obs) eller som vi: i indexfonder och på sparkonto. Detta är mer säkert och räntan på ett sparkonto hos Avanza är högre än hos banken, vilket ju är tipptopp!
   
  Självklart är det inte superkrånligt att ta ut dina pengar, men det är ändå lite mer bökigt än om du hade haft dem på ett sparkonto på banken, vilket gör att du hinner tänka efter en gång extra om du verkligen behöver köpa fyra nya jeans, eller om du hellre låter pengarna ligga kvar och växa så att du så småningom kan åka iväg och resa.
   
  Och just ja, mellan 10-15% av inkomsten har vi försökt att spara varje månad och detta lägger vi undan så fort lönen/CNS kommer in.


 2. Sök distanskurser

  Om du är sugen på att göra som vi, dvs kombinera nytta & nöje genom att studera på distans utomlands samtidigt som du njuter av solen och värmen på ett paradisiskt ställe så som Bali, så måste du läsa ett program eller en kurs på distans utan sammankomster. Detta innebär alltså att du inte kommer behöva vara på plats i Sverige överhuvudtaget, men däremot kan det hända att du måste skriva tentorna på en svensk ambassad eller ett konsulat. Här hittar du kurser på distans utan sammankomst.


 3. Boka flygbiljetter

  Vi kikar alltid på flygbiljetter på Skyscanner.se. Där får man en bra översikt av priser, resetid osv. Vi har inget emot ifall resan tar ett tag om det innebär att vi sparar lite pengar eller har möjlighet att göra ett mellanstopp på något häftigt ställe (som denna gång då vi kommer upptäcka Gaungzhou i Kina under 12h)


 4. Hitta ett billigt långtidsboende

  Airbnb.se är en kanonbra sida där både privatpersoner och hotell lägger ut boende och där även du själv kan lägga ut din egna lya för att få in lite extra cash när du är iväg. Oftast finns det ganska stora vecko- och månadsrabatter vilket som ju är asabra om du planerar att vara på ett ställe under en längre tid.


 5. Fixa bankkort utan uttagsavgifter

  Uttagsavgifter som tillkommer när du tar ut pengar från en ATM utomlands är verkligen skittråkiga utgifter, men som tur är så finns det endel banker som är schyssta och låter en slippa detta, t.ex. ICA Banken.
   
  Vi har använt ICA Banken under i princip alla våra resor och det har funkat suveränt. Deras mobilbank är smidig och är du under 21 år eller student så är kortet gratis, annars kostar det 25kr/månad. Dessutom så ingår reseförsäkring om du betalar minst 75% av resan med kortet!


 6. Skaffa reseförsäkring

  Supertråkigt men OBS OBS SUPERVIKTIGT! Gör du inte detta kan du på riktigt hamna djupt ner i skiten och i värsta fall bli ruinerad, tänk dig bara om du blir allvarligt sjuk/skadad och måste få hemtransport med helikopter. That shit ain't gonna be cheap.  
   
  De flesta har en reseförsäkring för de första 45/60 dagarna i hemförsäkringen, men om man ska vara borta länge än så så måste du skaffa en extra försäkring.  Vi har tecknat en försäkring hos Europeiska ERV, vilket vi även gjorde under vår förra långresa. Tar man Backup Basic så täcker den de allra största kostnaderna som man kan kan ha oturen att utsättas för; till exempel sjukvård, hemtransport och ansvars- och rättsskydd. 


 7. Kolla upp om du måste vaccinera dig

  Inte heller askul, men viktigt. Speciellt om du har varit dum nog och skitit i punkten ovan. Här kan du kolla upp vilka vaccin du eventuellt måsta ta och för att hitta ett ställe att göra detta på är det bara att du googlar på "vaccin" + din hemstad så lär du få upp en eller flera adresser till vaccinationscentraler nära dig.

  Se till att kolla upp detta i tid! Vissa vaccin måste man hinna ta flera gånger innan avresan.


 8. Ta reda på vad som gäller angående visum

  Detta är ärligt talat bland det träligaste med att vara borta länge och jag vet inte huuur många timmar vi har lagt på att söka visum våra liv. I vissa fall måste du ganska långt i förväg ta dig till en annan stad, t.ex. Sthlm för att fixa med detta, medan du ibland kan göra det på flygplatsen i landet du ska leva i.

  Då vi kommer ha 30 dagars visum så kommer vi en gång i månaden behöva ta ett billigt flyg ut ur Bali, för att sedan flyga in igen och få vårt visum förnyat. Inte skitsmidigt kanske, men ändå värt det.
 
 
Så, ja. Det var väl det viktigaste, hoppas att det var intressant för någon av er i alla fall. Om du funderar på och drömmer om att bo och studera på distans utomlands, följ oss för fler tips och tveka heller inte på att kommentera om du har någon fråga som du vill ha svar på.
 
Nu måste jag VERKLIGEN packa, för nu är det bara 4 dagar och 8 timmar kvar innan vi draaaaar :D
 
/Elin
 
 
 
 
 
#1 - - mariaanderzon.se:

Härligt inlägg med många bra tips. Jag bodde i Australien, London och Dublin när jag var yngre och reste mycket. Mitt bästa tips är Just Do IT hihi

#2 - - mariaanderzon.se:

Härligt inlägg med många bra tips. Jag bodde i Australien, London och Dublin när jag var yngre och reste mycket. Mitt bästa tips är Just Do IT hihi

#3 - - Anna:

Vilka bra tips!! Bra med sånna här inlägg när man ska bygga upp modet! :)

#4 - - Johanna:

super bra tips!

Till top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...